FAQ - Frågor & Svar

Pandemi (Covid/Omikron)

Hur arbetar ni med Covid/Omikron?

Vi följer myndigheternas råd och har utrustat alla våra bilar med handsprit åt elever och trafiklärare. Vi tvättar bilarna kontinuerligt och spritar de efter varje körlektion. Vi har tvål och handsprit tillgängligt på kontoret och har satt upp affischer på olika platser där det är lättillgängligt för er att läsa om hur ni går tillväga vid b.la. handtvätt osv. Vi rekommenderar alla elever att tvätta händerna både före och efter körning. Detta för att hålla en god hygien och minska smittspridningen. Vi torkar alla bord efter genomförd utbildning och spritar sittplatser på kontoret. Om ni känner att ni har influensasymtom såsom feber, hosta, värk, varit i riskområden eller har varit i kontakt med en smittad person så stanna hemma och vila upp er istället för att vistas i våra verksamhetslokaler. Använd sunt förnuft är ni snälla.

Hur gör ni vid utbildningar?

Vi börjar med att sprita händerna innan legitimering vid receptionen. Vi håller avstånd och respekterar varandra. Vi har även valt att minimera antalet deltagare och har placerat borden och platserna med 2 meters avstånd från varandra. Vid diskussion och övningar har vi valt att alla sitter kvar och diskuterar muntligt alternativt välja ”sida” genom att ange den plats hen hade valt vid övning.

Ansökan om körkortstillstånd

Hur ansöker jag om körkortstillstånd

Genom att besöka korkortsportalen.se väljer du rubriken ”e-tjänster och blanketter” och sedan vidare till ”ansökan om körkortstillstånd” Du kommer här att få fylla i en hälsodeklaration samt få komplettera med ett syntest. Här kan du sedan välja att betala direkt via nätet eller få ett inbetalningskort hemskickat till dig för körkortstillståndet.

Var kan jag göra mitt syntest?

Syntest kan göras hos en optiker. Genomfört syntest skickas direkt elektroniskt till transportstyrelsen. Vill ni ha hjälp med er ansökan för körkortstillståndet så kan vi naturligtvis hjälpa er.

Övningskörning på CK Trafikskola

Kan jag börja hos er utan tidigare erfarenheter?

Självklart kan du det. Många av våra elever hade aldrig suttit bakom ratten tidigare. Körlektionerna anpassas alltid efter din nivå.

På vilka språk utbildar ni?

Vi talar och utbildar på Svenska, Engelska, Arabiska, Arameiska och Syrianska. Teorimaterial finns på flera olika språk och kan införskaffas enligt önskemål.

Hur många körlektioner behöver jag?

Vi startar alltid med att boka in en testlektion och följer utbildningsplanen som följer transportstyrelsen föreskrifter. Vi bedömer din körförmåga och därefter planerar och anpassar utbildningen. Vi kan aldrig ange en exakt siffra på hur många körlektioner du behöver över telefon eller utan att ha övningskört med dig. Har du aldrig kört en bil innan då rekommenderar vi att man börjar med som minst 20 körlektioner. Vi lovar och garanterar ingenting eftersom varje elev är unik och lär sig på sitt sätt. Vi lämnar endast en rekomendation och uppksattning. 

Vi dokumenterar ned varje lektion på vårt utbildningskort och arbetar vidare utifrån den. Vi följer transportstyrelsens föreskrifter och alla moment på ditt utbildningskort.

Hur går en körlektion till?

Körlektioner hos oss är på 50 min. I början av körlektionen går läraren igenom vad som ska göras teoretiskt (antingen muntligt eller på papper), för att sedan göras praktiskt. Du kör i 50 minuter och avslutar sedan i körskolan. Utbildningen är anpassad efter transportstyrelsens kursplan och alla delmoment finns med i ditt utbildningskort, vilket underlättar för dig om du vill förbereda dig inför kommande övningar.

Får man välja lärare att köra med?

Självklart får du välja vilken lärare du vill köra med. 

Du som elev ska välja minst 2 lärare att köra med eftersom olika faktorer kan göra så att den läraren du valt inte arbetar just de dagar du vill och kan köra. Det kan vara exempelvis sjukdom, semester eller personliga skäl med mera. Detta för att bibehålla kvaliteten och kontinuitet i din utbildning. 

Vi på CK Trafikskola AB arbetar utifrån de föreskrifter som finns och vi följer det som senast antecknats på ditt utbildningskort. Alla lärare använder samma utbildningsplan och verktygslåda. 

Ska jag köra hemma och avsluta hos er eller börja hos er och avsluta hemma?

Vår rekommendation är att ni startar hos oss och lär er de rätta grunderna (viktigt) och hädanefter privat övningskör (mängd träning). Ni kan mängd träna hemma och sedan komma till oss för fin slipning. Alternativt kan ni köra hos oss konstant och sedan små övningsköra hemma. Tänk på att både du och handledaren bör ha genomfört introduktionsutbildningen/ handledarutbildningen, blivit godkända och rapporterade till transportstyrelsen, anmält er som handledare och elev hos transportstyrelsen. Vill ni ha hjälp med hela processen, så är ni välkomna in till oss så hjälper vi er.

Hur bokar jag in en testlektion?

Du kan ringa till vårt kontor för mer information om lediga körtider på +46 73 663 19 03 alternativt komma in till vårt kontor.

Du kan ävenosm boka det direkt via vår ”boka sida” ovan. 

Hur kan jag lägga upp betalningen?

Hos oss kan du betala med swish eller via faktura (10 dagars betalningsvillkor).

Du kan också delbetala i upp till 24 månader räntefritt via ResursBank, även för de studerande!

Hur vet man när man är redo för uppkörningen?

När du och läraren känner att alla delmoment sitter på plats är det dags att boka ”utbildningskontroll” (UBK) som fungerar som en test-uppkörning. UBKn görs med en lärare du inte är bekant med. Den ökar möjligheterna att bli godkänd på den riktiga uppkörningen. 

På CK Trafikskola är det läraren som gör bedömingen och bestämmer när du ska göra uppkörningen (om du bokas via trafiksolans kod). 

Privat övningskörning

Hur går jag tillväga för att köra privat?

För att få lov att köra privat ska både handledare och elev först och främst gå på en introduktionsutbildning/handledarutbildning och därefter ansöka om ett handledarskap. Denna ansökan görs på www.korkortsportalen.se under rubriken ”Handledare”.

Hur anmäler jag mig till introduktionsutbildning/handledarkurs?

Handledarkursen anordnas av oss på CK Trafikskola och bokning görs via mail till, boka@cktrafikskola.se alternativt kan ni ringa till oss boka. Du bokar genom att ange den utbildning du vill genomföra, ditt fullständiga namn, personnummer och ditt telefonnummer. Vid övriga frågor kontakta oss på info@cktrafikskola.se.

Inskrivning och bokning

Jag vill skriva in mig, hur gör jag?

Inskrivning kan göras på vårt kontor men även via vår hemsida under rubriken kontakta oss. Det går också bra att kontakta oss på telefon +46 73 663 19 03. Våra öppettider är Måndag – Söndag 08.00 – 17.00

Vi har inga inksrivnignsavgifter. 

Hur bokar jag in en intensivkurs?

Första gången du bokar in dig på en körlektion kommer läraren att göra en utvärdering på din körning och stämma av vart i din körning du befinner dig i dagsläget. Därefter kommer ni tillsammans att göra en planering som passar just dig och ha en fortsatt kommunikation.

Får jag lov att ha med mig någon i bilen när jag övningskör?

Ja det får du och det kan vara till exempel din privata handledare eller en familjemedlem om det känns tryggt. Under pandemi tider så vill vi helst att du undviker att ta med någon i bilen. Din handledare kan följa din utveckling via utbildningskortet.

När kan jag boka riksutbildning 2 (halkbana)?

Halkbanan bokas först in när din lärare har gett dig klartecken. Du ska ha uppfyllt en del moment innan den bokas då du kommer att sitta själv i bilen under halkbana och måste därför kunna manövrera bilen själv.

Vilka bilar kör ni med?

Vi kör med nya miljövänliga Volkswagen golf automat och manuell.

Bilarna är välutrustade med exempelvis:

  • Dubbelkommando (för din och lärarens säkerhet),
  • Bilstereo (så du kan lyssna på din favoritmusik),
  • Luftkonditionering och farthållare,
  • Koldioxidutsläppen på övningsbilarna är väldigt låg vilket bidrar att de klassas som miljövänliga.

 

Avbokning

Vad händer om jag avbokar min körlektion, risketta, halkkörning eller kurs försent?

Om du avbokar försent kommer du att bli debiterad för lektionens/utbildningens värde. Avbokning för vanliga körlektioner är senast helgfri vardagen innan kl 12 eller 2 timmar efter att du som elev fått en sms-påminnelse inför kommande körlektion. Avbokning för riskutbildningar och kurser är senast 4 helgfria vardagar innan klockan 12.

Vad händer om jag blir akut sjuk och inte kan komma på min lektion eller kurs?

Om du blir akut sjuk ska ett sjukintyg/intyg från chef, skola eller läkare/vårdcentral uppvisas inom senast en vecka från det faktiska datumet du var sjuk och därmed undviker du att bli debiterad för lektionen.

Vilka tider på dygnet kan man köra?

Du kan köra från kl 07.00 och den sista lektionen startar kl 18.00 beroende på vilken lärare du bokar dig med. Observera att detta är vårt schema i dagsläget och att förändringar kan komma att ske. För er som endast kan köra sena eftermiddagar/kvällar och helger uppmanar vi er att vara ute i god tid, ca 4-5 veckor innan ni vill börja köra eftersom detta är väldigt efterfrågade tider.

Kontakta vårt kontor för mer information om körtider på +46 73 663 19 03. Öppettider finner ni längst ned på sidan.

Riskutbildningar

Vad innebär riskutbildningarna?

Riskutbildningar är obligatoriska moment som du som körkortstagare måste genomföra för att kunna slutföra din utbildning. Dem består av en teoretisk kurs samt en praktisk. Den teoretiska kursen (riskettan) är på 3 timmar och kräver inga förkunskaper utan är ett förberedande moment inför din körning. Den praktiska (risktvåan) även kallad halkkörning är en övning där du ensam manövrerar bilen och följer de direktiv som ges på banan.

Hur vet jag att mina riskutbildningar är giltiga?

Riskutbildningarna är giltiga i 5 år från genomfört datum och genom att kontakta transportstyrelsen på 0771-81 81 81 kan du få giltighetstiden för båda utbildningarna bekräftade om du är osäker.

Du kan även ringa oss så kan vi titta på om de är genomförda och giltiga. 

Måste jag genomföra riskutbildningarna?

Riskutbildningen är ett obligatoriskt moment. Som körkortstagare måste du genomföra den för att kunna slutföra din utbildning. Utbildningen utgörs av en teoretisk delkurs och en praktisk delkurs. Den teoretiska delkursen (riskettan) tar tre timmar i anspråk och kräver inga förkunskaper. Den är ett förberedande moment inför din körning. Den praktiska delkursen (risktvåan), även kallad ”halkan”, är en övning där du ensam manövrerar bilen och följer de instruktioner som ges på en halkbana.

Avgifter

Vilka avgifter tillkommer utöver trafikskolans?

Statliga avgifter till trafikverket tillkommer för både teoriprovet samt körprovet. Observera att förändringar på avgifterna kan ske och då hänvisar vi er till www.trafikverket.se. Aktuella avgifter för statliga avgifter hittar du på trafikverkets hemsida.

CSN

Detta vänder sig till dig som är arbetslös. Är du arbetslös och vill ta steget in i arbetsmarknaden? Det kan vara lättare att ansöka om ett jobb när man har ett körkort i fickan. Du kan ansöka om att få låna pengar räntefritt ifrån CSN för att kunna ta B-Körkort. Ett körkortslån kan du som är arbetslös och mellan 18-47 år ansöka om. Du kan nyttja lånet till att ta ett svenskt körkort med körkortsbehörighet B. Lånets maxgräns är 15 000 kronor. Pengarna betalas ute i delbelopp under din körkortsutbildning, och varje utbetalning är på 5000 kronor. De krav och villkor som gäller är: Du får inte ha ett B-körkort sedan tidigare. Du ska uppfylla de villkor som gäller för ålder och arbetslöshet. Vi på CK Trafikskola hjälper dig med hela din ansökan till CSN. Kontakta oss så ordnar vi en tid där vi hjälper dig med din ansökan samt planering. Läs mer om CSN Körkortslån på CSNs hemsida.

Länk: https://www.csn.se/partner/informerar-om-lan-for-korkort.html

Utländskt körkort

Jag har ett utländskt körkort men vill nu omvandla det till ett svenskt. Hur går jag tillväga?

Först och främst bör du kolla upp hur länge ditt körkort är giltigt att köra med i Sverige. När kortet inte är giltigt längre ska du ansöka om körkortstillstånd samt genomföra båda riskutbildningarna, riskettan (teoretisk) och risktvåan (halkkörning). Därefter kan du bokas in på teoriprov samt körprov på trafikverket. Mer detaljerad information om utländska körkort hittar du på www.korkortsportalen.se

Ta sig hit

Hur kör jag till trafikskolan med bil?

Kör mot Oxbacksskolan, du svänger in vid skyltarna, ”oxbacksgatan”, ”oxbackshemmet” och ”oxbacksskolan” (uppförsbacken bredvid nya blixtens pizzeria). Följ vägen och kör hela vägen in tills du kommer till slutet av den vägen, på din vänstra sida hittar du vår lokal.

Hur åker jag till trafikskolan med buss?

Åk till Södertälje Centrum och kliv av där. Gå förbi pressbyrån och tag vänster till övergångsstället med trafikljus. Fortsätt raka vägen upp (uppförsbacke), cirka 300 meter, tills du ser vår lokal vid vändzonen. (Lättast är att använda google maps)

Översätt »